Изборник Затворити

Активности 05.2015

25 нових наслова у нашој библиотеци

Одлуком  руководства школе, издвојена су средства за куповину одређеног броја књига, тачније речено 25 нових књига. Нових ‒ у сваком смислу те речи ‒ ново штиво упаковано у маштовите корице, а на радост свих нас и оно што је најбитније, квалитетно написане и за  узрасте свих школараца.

Издавачка кућа „Делфи” је, још једном, показала колико су предусретљиви и колико је могући сваки договор са њима, као и велико интересовање за школске библиотеке.

Уследило је кратко презентовање књига. Млађи разреди су окупљени у читаоници, уз присуство њихових наставница, а старијим разредима су у току радне недеље приказане ове књиге кроз друге активности.

Слике најбоље описују овај леп догађај.

Фотографије можете погледати овде.

Мила Петровић, библиотекар

—————————————————————————–

 Старе-нове библиотека и читаоница наше школе

 

„Ко има воље, има и начина” ‒  Џорџ Бернард Шо, ирски драмски писац, есејиста и новинар, је одлично описао атмосферу и мотивацију  приликом припреме плана и његовог спровођења у дело ‒ нови простор у нашој школи!

На спрату наше школе, а у простору старе, импровизоване читаонице, тачније речено ‒ цвећем преграђеног и одвојеног хола ‒ створена је нова библиотека. Овај план је постојао дуже време, али финансијска средства нису била довољна за реализацију наших идеја. Како „лепа реч и гвоздена врата отвара” и како директорка школе, Милена Ристоски, вредно и пожртвовано ради, а захваљујући и доброј вољи надлежних у Скупштини општине Аранђеловац, успели смо да обезбедимо финансијску потпору за извођење радова. Вредни радници наше школе и остали ангажовани су, за непуна три дана, даноћним радом, направили нови простор у који смо сместили библиотечки фонд.  Ученицима школе није било тешко да у току викенда буду у школи и помажу у сређивању фонда, преношењу на ново место и слично.

Слике говоре више од речи, а овим путем се захваљујемо ученицима и појединим запосленима у школи на пожртвованости и вредном раду!

Библиотекар школе,

Мила Петровић

Фотографије можете погледати овде.

—————————————————————————–

Продајна изложба „Лагуниних” издања

Сарадња са издавачком кућом „Лагуна”, коју смо активно започели 2014. године, настављена је уступањем простора за продајну изложбу издавачкој кући ,,Лагуна”. Продајна изложба је почела 13. 10. 2015. год. Повраћај, преосталих, књига ће бити обављен у последњој недељи новембра или првој недељи децембра, али се у другом полугодишту очекује поновна изложба. Број продатих књига је изненађујући, а библиотека наше школе добија одређени проценат од продатих књига, у складу са уговором склопљеним између издавачке куће и наше школе.

Мила Петровић, библиотекар

Фотографије можете погледати овде.

—————————————————————————–

Међународни дан дечје књиге

Међународни дан дечје књиге у целом свету се обележава 2. априла од 1967. године у спомен на рођење писца Ханса Кристијана Андерсена. Дански књижевник, рођен 2. априла 1805. године, познат је као „краљ бајки”. Сва деца света знају за његове приче: „Ружно паче”, „Снежна краљица”, „Принцеза на зрну грашка”, „Девојчица са шибицама”… Андерсенова дела су преведена на више од 80 језика и била су надахнуће за стварање многих позоришних и балетских представа, филмова, скулптура и слика. Више од 150 прича за децу чине га једним од највећих фигура светске књижевности.

Поводом Међународног дана дечје књиге прелиставали смо и читали књиге у школској библиотеци.
*фотографије можете погледати ОВДЕ

——————————————————————

Међународни дан борбе против туберкулозе

Међународни дан борбе против туберкулозе (енгл. World Tuberculosis Day) је дан који обележава Светска здравствена организација. Овај дан се обележава 24. марта.

Циљ реализованих активности у нашој школи је деловање на унапређење здравствене културе ученика у смислу формирања одговарајућих ставова и позитивних животних навика. У ту сврху организована су предавања, трибине и конкурс литерарних и ликовних радова.

*фотографије можете погледати ОВДЕ

 —————————————————————————————-

Резултати школског литерарно-ликовног конкурса

У сарадњи са ликовном секцијом и секцијом за уређење школског простора, при нашој библиотеци је организована изложба литерарног и ликовног карактера. Изложба је почела 16.3.2015.
Учешће су узели ученици нижих разреда и ученици петог и шестог разреда. Ученици су врло јасно и прецизно одговорили на теме: „У оваквом свету желим да живим” и „Чиста природа-пола здравља”.

Резултати литерарног конкурса:
1. Кристина Јовичић, 3. разред
2. Александра Јанковић, 6. разред
3. Невена Агатуновић, 3. разред

Резултати ликовног конкурса:
1. Никола Павловић, 4. разред
2. Јелена Марјановић, 2. разред
3. Јелена Марковић, 6. разред

(фотографије награђених ученика и радова можете погледати ОВДЕ)

Захваљујемо се одељењским заједницама које су узеле учешће у овој изложби.
Позивамо ученике да учествују у раду библиотеке!

Библиотекар
Мила Петровић

—————————————————————————————–

Учествуј и ти!

Moj svet

Позивају се сви ученици наше школе да ликовним и литерарним радовима учествују у школској изложби.

Теме изложбе су:

1. У оваквом свету желим да живим

2. Чиста природа – пола здравља.

Радове предати разредним старешинама или библиотекару школе до 16. 3. 2015.

Изложба радова биће реализована у читаоници, а најбољи радови биће проглашени и награђени 23. 3. 2015.

Библиотекар:
Мила Петровић

—————————————————————————————–

 Нове књиге у школској библиотеци

еНЦИКЛОПЕДИЈА

У току првог полугодишта школа је обезбедила средства и библиотечки фонд је обогаћен трима, врло квалитетним књигама:
– ,,1000 изума и открића”, Роџер Бриџман, издавач: Лагуна;
– ,,Нова дечја енциклопедија”, Кери Лав, Керолајн Стампс, Дебора Лок и Бен Морган, издавач: Лагуна;
– ,,Велика чуда света”, Расел Еш, издавач: Лагуна.

Библиотекар:
Мила Петровић

—————————————————————————————–

Резултати акције ,,Поклонимо књиге библиотеци”

PC260173Акција ,,Поклонимо књиге библиотеци” је била веома успешна што потврђује фонд библиотеке богатији за 322 књиге!!! У акцији су учествовали ученици од I до VII разреда, а акцији се нису придружили ученици VIII разреда. У акцији је учествовао и наставнички кадар школе.
Одељењска заједница I разреда је прикупила 14 књига, одељењска заједница II разреда 88 књига, III разред 5 књига , IV разред 9 књига, V разред 25 књига , VI разред 61 књигу и VII разред 109 књига. Одељењска заједница 7. разреда, прикупивши највећи број књига, освојила је спортско дружење. Ово дружење ће бити организовано у сарадњи са Основном школом ,,Милош Обреновић” у виду спортског сусрета ученика VII разреда наше школе и ученика Основне школе ,,Милош Обреновић”. У реализацији овог сусрета и награђивању наших ученика учествује професор физичког васпитања, Александра Јаковљевић.

Библиотекар:
Мила Петровић

—————————————————————————————–

 Поклонимо књиге библиотеци

 БиблиотекаАкција „Поклонимо књиге библиотеци” почиње 24. 11. 2014 и траје до 5. 12. 2014. Одељењска заједница која буде прикупила највише књига биће награђена спортским дружењем.